Manga-Innocent

Komentari · 119 Views

U 18. stoljeću, tražeći "slobodu i ravnopravnost", otpočeo je događaj koji je postao polazište modernog francuskog društva, Francuske revolucije. Postojao je još jedan protagonist koji je živio u tami, Charles-Henri Sanson. Bio je glava porodice četvrte generacije por

Prvo sam krenuo da pisem recenziju za Demon Slayer, ali sam onda shvatio  da osim dobre animacije, stvarno nemam vise sta da pohvalim.Zato cu danas pisati o mangi Innocent, koja za razliku od Demon Slayera i nije toliko popularna, a mnogo to vise zasluzuje.

Innocent prikazuje priču o Charles-Henri Sansonu, kraljevskom izvršitelju Francuske za vrijeme vladavine kralja Luja XVI., I kako se on slaže s ulogom dželata, koji mu je obitelj prenijela. U priči se nalazi i njegova mala sestra Marie Joseph Sanson, (moj omiljeni zenski lik) koja je, za razliku od svog brata, genijalna krvnica i postaje ona iako to ženama nije dozvoljeno.

Prije početka moram reći da je to gore manga u kojoj se događaju krvavi prizori i vrlo eksplicitna ubistva i da nije za svakoga.

Naravno za razliku od vecine mangi gdje se ubistva i krvavi prizoru prikazuju samo zato sto su kul, ovde oni imaju nekakvu svrhu.Manga nam kroz njih prikazuje kakav je zaista zivot jednog krvnika i koliko je bio tezak zivot u to vreme.Nejednakost polova(zene su uglavnom sluzile za radjanje djece i nisu imale neka prava), glad, zivot treceg staleza(Treći stalež koji su sačinjavali seljaci, narod koji je živio u gradovima te slobodni trgovci i zanatlije sačinjavali su u Francuskoj u 18. st oko 26 milijuna ljudi odnosno 98% ukupnog stanovništva) i jos mnogo toga.Ono sto cini ovu mangu jos zanimljivijom za citanje su metafore koje su koriscenje u nekim momentima.napcakes - BLM - i like fate/ now woops on Twitter: Innocent ...

Sto se tice likova radnja uglavnom prati dva lika, a to su Charles-Henri Sanson i njegova mladja sestra Marie-Josèphe Sanson.

Charles-Henri Sanson je prikazan kao čovjek čiste i ljubazne prirode, koji poštuje život, što se smatralo neobičnom osobinom osobe koja je rođena u porodici dželata.
Nakon toga morao je izdržati da se podvrgne predrasudama društva, jer su njegovu porodicu doživljavali kao nemilosrdna i bezobzirna čudovišta koja su rođena da donose smrt i nesreću drugima.Kasnije tokom price Charles-Henri Sanson se dosta mjenja i sve vise pocinje da lici na svog oca.innocent sakamoto shinichi charles henri sanson marie joseph ...

"My family does justice by torturing and killing people who commit crimes. But does not that also make us sinners in the sight of God? We kill and that is not a sin? "

 

Uz svoju ljepotu, Marie je smjela, neovisna i snažne žene s prilično buntovnim stavom i ne ustručava se koristiti ljepotu da bi namamila svoje žrtve.
Za razliku od svog starijeg brata Charlesa, Marie je oduvijek željela postati krvnik i zbog toga je u vrlo mladoj dobi učila o anatomiji, proučavala je tehnike izvođenja i disekcirala na životinjama poput ptica.Marie-Joseph Sanson (Character) - Comic Vine

Sto se tice ostalih likova, sasvim su okej i zabavni za pracenje.

Jedna od jacih strana ove mange je crtez mracan, uznemirujuc i pun detalja, koji magnu vec tesku za citanje cini jos tezom i docarava atmosferu same mange.

manga manga cap innocent Sakamoto Shinichi innocent rouge ...

Marie Joseph Sanson // INNOCENT | Manga artist, Graphic novel ...

Velika preporuka od mene za ovu mangu i nadam se da ce posle ove recenzije neko odluciti da je procita.Pored ove mange vam preporucujem i anime The rose of Versailles iz 1979, koji je takodje smjesten za vreme Francuske revolucije :D.

Ocjena za Innocent 9/10.