Sta JoJo's Bizarre Adventure cini tako posebnim?

Komentari · 213 Views

Moj pokusaj da vas natjeram da gledate JoJo's Bizarre Adventure xD

Ako su vam dosadili oni cliché battle shoneni, onda imam pravu stvar za vas, a to je JoJo's Bizarre Adventure.

 
Pa sta JoJo cini tako posebnim za razliku od ostalih shonena?Ima stvarno puno stvari ali prije nego krenemo pricati o tome zelim da nesto  kazem i o samom naslovu.
 
Autor je Hirohiko Araki.JoJo-ove avanture su zapocete 1987. u Sonen Jumpu i trajale su sve do 2004.Naravno tu nas Araki nije stao i zapoceo je sa pisanjem Steel Ball Run-a(nesto poput alternativnog univerzuma).Sama prica je podeljena u nekoliko delova koji se odvijaju na različitim lokacijama u razlicitim epohama sa (uglavnom) razlicitim likovima.
Stoga „avanture“ (u mnozini). Ono što povezuje sve protagoniste je nadimak JoJo, koji se može citati Džodžo ili Đođo, zavisno od slucaja. Svako od njih ima po jedno „jo“ i u imenu i u prezimenu: Jonathan Joestar, Joseph Joestar, Jotaro Kujo, Giorno Giovanna, Jolyn Kujo. Svi oni su vezani više ili manje za porodicu Joestar i njen vekovni sukob sa vampirom Dio Brandom.
Image for postE sada kada smo rekli nesto o samom naslovu mozemo da pocnemo o stvarima koje JoJo cine tako posebnim.
 
Animacija i Art Style
Ako niste gledali JoJo onda ste vjerovatno naisli na njega negdje na internetu, zbog svog tog sarenila i cudnog Art Style-a vjerovatno ste pomislili kakav je ovo pederluk.Moracu vas  razocarati, ali JoJo protagonisti su vece muskarcine nego sto cemo mi ikada biti xD.Salu na stranu, ali JoJo ima stvarno unikatan i saren Art Style uz nevjerovatnu i konstantnu animaciju.Ono sto sve ovo cini jos zanimljivijim je to da se uz  skoro svaki part mjenja i zanr takodje zajedno sa  Art Style-om, sto se najvise primjeti u Part-u 4.
JoJo-Diamond-Is-Unbreakable
 
Muzika
Nemam puno da pricam o ovome, jednostavno pogledajte bilo koji od openinga ili endinga i vidjecete sami taj kvalitet, zasigurno mogu reci da JoJo sto se tice kvaliteta  ima jedne od najboljig opening-a.Evo vam link jedne od mojih omiljenih pjesama(nadam se da radi) https://yhttps://youtu.be/AQx_KMoCgJUoutu.be/AQx_KMoCgJUhttps://youtu.be/AQx_KMoCgJU
 
Borbe
U prvom i drugom partu u borbama se koristi jedna veoma komplikovana i ne tako zanimljiva moc zvana Hamon.Nekima od vas ovo moze biti i problem, jer za razliku od standova koje dobijamo kasnije, hamon i nije toliko zanimljiv, ali za razliku od vecine shonena gdje se borbe uglavnom svode na pretjerivanje sa mocima i snagom prijateljstva, ovde mnogo vise na ishod same borbe utice umna igra, gdje nasi likovi pokusavaju da nadmudre jedni druge i gdje pametniji pobjeduje.Prava zabava krece u trecem partu gdje se u borbu uvodi pojam „stenda“ (eng. stand):
polu-fizičke personifikacije moci koja „stoji uz vas“ i bori se u vase ime i koja ima neku specijalnu sposobnost. Ova ideja je bila jedna od najuticajnijih u istoriji shonen mangi, i većina ovakvih mangi/animea koje su danas poznate kod nas duguje svojU imaginaciju Arakiju. 
gw3-noscale.jpg (1662×932)
 
komedija
Bizarna i kvalitetna komedija koja se pojavljuje od 2.parta i svi ti mimovi na internetu je nesto zlata vredno.Cesto u drugim anime naslovima mozete naletjeti na neku JoJo referencu, ali nista nije bolje od originala.
Nani?!
Before JoJo After JoJo of SpongeBob
 
 
 
I pored svega ovoga JoJo ima jos mnogo stvari koje ga cine posebnim, ali ne zelim da ovaj blog bude prevelik.Postoji 8 partova i 5 je adaptirano, posle odgledanog anime-a preporucujem citanje mange jer vas tu ceka 7.part koji je nesto posebno (mozda nekad bude blog o 7 partu).I to bi bilo to, od mene imate veliku preporuku i nadam se da sam vas nagovorio da gledate JoJo xD. Jedini problem vam moze biti 1.Part koji nekima ume da bude dosadan, ali prezivite to i vjerujte mi uzivacete.