Pogledajte Nagi no asukara

Komentari · 179 Views

Počeo sam da prevodim anime Nagi no asukara i pravim ovaj blog kako bih nekoga zainteresovao za ovaj naslov o kom se jako malo priča kod nas.

Nagi no asukara je anime iz 2013. na kom je radio studio P.A. Works (radili su Another i Angel Beats od tih poznatijih naslova). Anime nije napravljen po mangi, noveli ili nekom drugom delu nego je originalna priča koju je napravio studio i ima ukupno 26 epizoda od po 22 minuta.

 

Seting je veoma jednostavan ali i u isto vreme zanimljiv. Naime, ljudi potiču iz mora ali u prošlosti su neki od njih otišli na kopno tako da sada imamo dve vrste ljudi: kopnene i morske.

Priča prati srednjoškolce iz mora koji su počeli da se školuju na kopnu jer je njihova škola pod morem zatvorena i tada se po prvi put uspostavlja nekakva ozbiljnija interakcija između morskih i kopnenih ljudi.

Pošto sam prošao kroz neke osnovne stvari vreme je da objasnim zašto trebate ovo da pogledate. Neću dužiti jer realno ko bi čitao kad bih napisao nešto predugačko.

 

Počeću od likova koji su u najgorem slučaju solidni (ne odnosi se na likove koji nisu imali ni 5 minuta skrin tajma). Neki od njih u početku mogu delovati nepotrebno ali vremenom svi dobiju svoju svrhu u priči. Dosta njih je prošlo kroz neki karakterni razvoj i vidi se da su postali zreliji s vremenom (pogotovo protagonista Hikari). Nakon time skipa neki likovi dobijaju na dubini što je takođe plus. Vidi se i to kako likovi utiču jedni na druge i imaju dobr emeđusobne interakcije.

 

Sama priča je poprilično zanimljiva i između ostalog demonstrira nam koliko su razlike nebitne jer na kraju svi smo mi ljudi. Ima još nekih stvari koje nam ovaj anime poručuje i koje su malo skrivenije od ovoga što sam naveo ali ću to ostaviti na vama da otkrijete.

 

Time skip je urađen jako dobro, neću ništa reći o njemu da ne bih slučajno spojlovao nešto.

 

Pejsing je dobar i svašta se izdešava u tih 26. Jedino prvih nekoliko epizoda bi nekome mogle biti malo dosadne ali nastavite je svakako vredi. Ovo je pun pogodak za one koji vole slice of life, fantasy i romance žanrove ali i ako niste ljubitelji tih žanrova dajte šansu ovom animeu.

 

Pejzaži koji se mogu videti prilikom gledanja su jako lepi i mislim da nema osobe kojoj se ne bi svidei. Animacija je isto jako dobra, P.A. Works je uradio dosta dobar posao. Muzika je odlična, od openinga i endinga koji su jako dobri do soundtrakova koji su stvarno predivni i nešto najbolje što možete da pustite ako hoćete da se opustite.

 

 

Iako sam ovde dosta hvalio Nagi no asukara definitivno nije neki masterpiece ali svakako vredi pogledati. Mogao sam više da napišem ali kao što sam već naveo gore neću da dužim mnogo. Za one koji ne znaju engleski trenutno prevodim ovaj anime, imaju dostupne prve dve epizode a treća je u fazi prevođenja.

Pročitaj više