Great Pretender

Komentari · 131 Views

Prica prati mladog Makoto Edamuru koji je zbog niz nesretnih dogadjaja u zivotu usao u svet prevaranata(dzeparosa). Medjutim, nakon sto je prevario naizgled neupucenog turistu, Makoto otkriva da je on bio prevaren i, da stvar bude gora, policija ga sada juri.Dok bjezi, jos jednom


2019. godina je bila po meni odlicna godina sto se anime-a tice, pogotovo jer je sam Netflix ozbiljno usao u pricu.
Tako je i ove godine Wit studio u saradnji sa Netflixom uradio odlican posao sa po meni najboljim anime naslovom 2020. godine, a to je Great Pretender.
Poceo sam ovaj anime gledati cisto iz dosade, a na kraju je zavrsio kao jedan od mojih omiljenig anime-a ikada.

 

Prica prati mladog Makoto Edamuru koji je zbog niz nesretnih dogadjaja u zivotu usao u svet prevaranata(dzeparosa).
Medjutim, nakon sto je prevario naizgled neupucenog turistu, Makoto otkriva da je on bio prevaren i, da stvar bude gora, policija ga sada juri.
Dok bjezi, jos jednom naleti na turistu, koji se ispostavlja kao prevarant po imenu Laurent Thierry, i na kraju ga slijedi do Los Angelesa.
U pokusaju da odbrani svoju samoprozvanu titulu "Najveceg prevaranta u Japanu", Makoto izaziva svog rivala da odredi boljeg prevaranta.
Prihvacajuci konkurenciju, Laurent ih ostavlja ispred ogromne vile i tvrdi da ce im meta biti najveci mafijaski sef na zapadnoj obali.
Skacuci iz grada u grad, prica prati napore Makota zajedno s lukavim Laurentom i njegovim zivopisnim saradnicima u svijetu medjunarodnih prevara s
visokim ulozima.
Ubrzo, Makoto shvata da je dobio i više od onoga za što se nagodio jer se njegove samoproglasene vjestine neprestano stavljaju na ispit.


Prica ovog anime-a me najvise podsjeca na jedan od mojih omiljenih filmova "Now you see me" koji takodje prati grupu prevaranata koji pomocu magicnih trikova, sposobnih ljudi i nevjerovatnim planom uspiju da prevara negativca i uzmu mu sav novac.
E pa Great Pretender je dosta slican tome samo bez magicnih trikova. Anime ima ukupno 23 epizode koje su podjeljene na 5 arc-ova (koliko se sjecam).
Svaki od tih arc-ova sluzi da bi nam prikazao backstory jednog od glavnih likova, njegove razloge i ciljeve.
Prvi arc mi je bio najbolji, trajao je od 1-5 epizode i upoznavao nas sa likovima, njihovim sposobnostima i kako ce se ostale pljacke odvijati tokom citavog anime-a (pronadju metu, smisle plan i tako te stvari...). Iako sama prica ovog anime-a izgleda predviljivo, anime nas vrlo lako iznenadi nekim neocekivanim preokretom. Prica nas vrlo cesto vodi u razlicite gradove poput Los Angelesa, Singapura, London i Tokya, gdje nasi glavni likovi kockaju, trkaju avionima, crtaju i mnogo toga.
Ono sto mi se jako svidja je ta nevjerovatna dinamika izmedju drame i komedije, vecina anime naslova me nervira sa svojom cringe komedijom koja se pojavi u nekom ozbiljnom momentu i tako pokvari citavu situaciju.
Ovde to nije slucaj, komedija se pojavljiva u pravim momentima i uvijek je uspjevala da mi namami mali osmjeh na lice.Likovi su stvaro interesantni za pracenje, od glavnog lika pa sve do ostalih koji uopste ne odaju utisak kao sporedni likovi.
Svaki od njih ti je drag, zanimljiv za pracenje i ima svoju pricu i svoje razloga zasto se i pored toga sto je dobra osoba bavi tim poslom. Naravno i pored
toga sto su dobre osobe to jednostavno ne mijenja cinjenicu da su oni lopovi.
Tu imamo Abby, hladnokrvna i brutalno iskrena. Vjesta u borbi zbog njenih veliki fizickih sposobnosti koje posjeduje jer je kao mala trenirala balet.
Cynthia je sigurna u svoje sposobnosti i ponosna je na svoju seksualnu privlacnost. Ona je samopouzdana i odlazeca zena.
Nevjerovatno je inteligentna i izuzetna u glumi, koristeci oba ova dara kao prevarantica.
Laurent nas veliki vodja koji se prema drugovima i saradnicima odnosi kao prema porodici. Veoma inteligentan, vesele naravi i poznati plejboj.
I naravno tu je nas glavni lik Makoto Edamura koji je veoma inteligentan, snalazljiv ali i manipulativan. Dosta se mjenja kroz pricu i najbolje je napisan lik u ovom anime naslovu.

Ono sto ovu pricu cini jos zanimljivijom je nevjerovatan soundtruck i art style. Mislim sta reci osim da je ending radio poznati britanski pjevac Freddie Mercury iz grupe Queen.
Osim endinga i ostale pjesme su odlicne. Art style je takodje odlican, cist i pun raznovrsnih boja dodatno doprinosi atmosferi i prelijepo opisuje neke gradove i pejzaze. https://youtu.be/Vk86fxEklq8

Kao sto sam vec rekao ovo je po meni najbolji anime ove godine. Anime koji ce mi dugo ostani u sjecanju i u kojem sam uzivao svake minute, prepun nevjerovatnih momenata, akcije, likova i jos mnogo toga.
Vjerujem da ce se ovaj anime svima svidjeti i od mene velika preporuka.Eto zavrsi ja i ovaj blog, a on ostade istog kvaliteta kao i predhodni jer je meni mrsko dalje razmisljati i muciti se.
Ako nista nadam se da sam bar nekoga natjerao da gleda ovaj anime.