Anime produkcija

Komentar/a · 653 Pregledi

Možda gledate anime već godinama ili ste novi gledalac, ali sigurno ste se barem jednom zapitali "Kako se pravi anime?"

PRETPRODUKCIJA

Ovo je faza planiranja i finansiranja. Kompanija za produkciju animea (npr. Aniplex, Bandai Visual, Kadokawa Shoten, Pony Canyon, Sony, Toho, Viz Media) odgovorna je za troškove finansiranja osoblja, emitovanje i distribuciju.

U suštini, oni studijima plaćaju da naprave anime, televizijskim kanalima da ga emituju i davatelju licence da ga distribuira na domaćem i međunarodnom tržištu. Najviše od svega skupljaju zaradu od prodaje. Ponekad je više kompanija za produkciju uključeno u jedan anime.

Studiji su oni koji zapošljavaju, plaćaju i stvaraju anime (npr. A-1 Pictures, Bones, J.C. Staff, Kyoto Animation, Madhouse, Production I.G, Studio Ghibli, Trigger).

Sastavljanje tima

Reditelj je obično taj koji zapošljava osoblje. Što se osoblja tiče, svaki studio radi drugačije. Neki imaju stalne punovremene animatore, koloriste i urednike, dok drugi imaju punovremeni glavni tim iz svake oblasti i veliki broj samostalnih radnika ili ti slobodnjaka. Zatim tu su studiji koji posao u potpunosti prebacuju na slobodnjake.

"Story board"

"Story board" iliti "ploča s pričama" je osnovni crtež, vrlo siromašan u grafičkom pogledu, u kome se vodi računa samo o stripovskom pripovedanju – veličini prizor-polja, kadriranju, uglovima, planovima, najvažnijim dešavanjima…

Za ovo je obično takođe zadužen reditelj. U dugotrajnim (long-running) animeima (Black clover, Boruto, Naruto, Bleach, One piece) za razliku od sezonskih animea, ploče sa pričama rade različiti ljudi.

U idealnom svetu, ploče s pričama bile bi u potpunosti gotove pre nego što epizoda krene u produkciju. To bi ostatku osoblja pružilo priliku da u potpunosti utvrdi realizaciju priče, međutim, to se retko ikad dogodi, i često su epizode u produkciji dok ploče sa pričama još nisu gotove.

"Layouts"

"Layouts" su nacrti.Pod nadzorom reditelja, reditelja epizode, a ponekad i producenta,reditelj nacrta će ispuniti detalje za rezove (scene, obično određene upotrebom jedne pozadine).To uključuje uređenje glavne animirane slike (prikazane toplim bojama) naspram pozadine (prikazane hladnim bojama) s opisima kako se kamera treba kretati. Drugim rečima, reditelj nacrta uokviruje svaki rez i gleda sveukupnu kompoziciju.

ANIMACIJA

Nakon što su nacrti gotovi, pomoćnici u produkciji ih šalju ključnjim animatorima. Oni su ti koji oživljavaju slike. Dovršeni rezovi potom idu reditelju animacije epizode, koji proverava kvalitet i sastav. Ako rezovi dobiju pečat odobrenja, oni se šalju "Među animatorima" koji animiraju rezove između ključnih. Ovaj se posao obično prepušta manje iskusnim animatorima s nižim cenama. Među-rezovi se šalju odgovarajućem nadzorniku kako bi se proverio njihov kvalitet.

 

Digitalizacija

Konačno, nakon završetka animacije, tim za bojanje, pod nadzorom dizajnera boja, digitalizira, čisti i boji rezove. U ovom trenutku, rezovi se nazivaju celovi. Kolorist postavlja obojene celove u pozadinu i dodaje bilo koji 3DCG prema uputu 3DCG nadozornika. Poslednja faza produkcije je snimanje, u kojem se finaliziraju kompozicija, specijalni efekti i montaža.

POSTPRODUKCIJA

Kad se kraj nazire, asistent produkcije šalje konačne celove reditelju snimanja na postprodukciju. Direktor snimanja nadgleda postupak sihronizacije u kojem postprodukcijski timovi dodaju glasove , zvučne efekte i muziku. Time se završava životni ciklus jednog reza u proizvodnji animea.

Konačno, na kraju, urednik spaja, uređuje, a zatim razvija sve dovršene rezove. U međuvremenu se reditelj i reditelj epizode prijavljuju u svakoj fazi kako bi bili sigurni da gotov proizvod ispunjava njihovu viziju. Glavni rediteljski tim zatim pregledava završenu epizodu i daje povratne informacije ili njihovo konačno odobrenje.

GLAVNO OSOBLJE

Producent

Producenti obično rade za kompaniju koja proizvodi anime. Oni su ljudi zaduženi za uočavanje priča s potencijalom - bilo da se radi o originalnoj ideji  ili adaptaciji postojećeg dela (poput mange ili lajt novele) .Oni pronalaze i traže projekte za komapaniju.

Reditelj

Kreativni mozak iza svega, takođe i sudija, žiri i izvršitelj. U osnovi, reditelj je voditelj cielog projekta i nadgleda poslednje faze svakog koraka u procesu produkcije animea. Reditelj također ima konačnu reč u svim kreativnim odlukama. Oni su odgovorni za ploče sa pričama i konačno odobrenje svake epizode.

Reditelj epizode

Suštinski, oni su reditelji za određenu epizodu. Reditelj epizode sarađuje s rediteljem na svim kreativnim i logističkim odlukama za dodeljenu epizodu.

Nadzornik skripti

Njihov posao je, naravno, da učine likove da pričaju. Reditelj može postaviti ploče s pričama, ali na nadzorniku skripti je da napiše dijalog i naraciju koje vode epizodu. Prosto, nadzornik scenarija oživljava likove, postavku i radnju.

Reditelj crteža

Umetnik odgovoran za dizajniranje izgleda i stila postavke i ilustriranje umetničkih ploča. Oni su odgovorni za svaku pozadinu u emisiji. Drugim rečima, reditelj crteža je arhitekt anime sveta.

Reditelj Animacije

Stariji animator koji je odgovoran za proveru ključne animacije za dodeljene rezove. Proveravaju kvalitet, doslednost i šalju sve što treba popraviti na ispravku. Jedna epizoda može imati mnogo reditelja animacije.

Glavni reditelj animacije

Ponekad će reditelj imenovati starijeg animatora koji će nadgledati animaciju za cielu epizodu ili za cielu seriju. Poput reditelja animacije, i glavni reditelj animacije odgovoran je za kvalitet i doslednost animacije.

Dizajner likova

Animator odgovoran za dizajn svakog lika. Dizajner likova ili prerađuje postojećeg lika kako bi bio prikladan za animaciju ili mora zamisliti lika od nule. Oni stvaraju izgled i dojam lika i da se oni uklapaju u svoje okruženje. Dizajneri likova toliko su važni da ih često udvostruče kao glavnog reditelja animacije u seriji.

Reditelj nacrta

Reditelj nacrta je kinematograf anime sveta. Oni su odgovorni za pozicioniranje celova (završnih animiranih slika) naspram pozadine.

Ključni animator

Ključni animator odgovoran je za crtanje bitnih kadrova, važnih pokreta ili izraza lica unutar dodeljenog reza. Ono što se kvalificira kao bitni kadar može ovisiti o rediteljima, animatorima i dužini / važnosti reza. Ključni animator takođe će ponekad praviti beleške za među-animatore i koloriste.

Među-animator

Animator odgovoran za animiranje pokreta između rezova, čineći da celokupna animacija izgleda glađe i fluidnije. Zbog visokih proizvodnih troškova, japanski anime studiji obično prepuštaju ovu poziciju animatorima u Koreji ili Kini.

Nadzornik među-animatora

Slično reditelju animacije, Nadzornik među-animatora osigurava da svi među-kadrovi budu jednakog kvalitete i podudaraju se s ključnom animacijom.

Dizajner boja

Dizajner boja odgovoran je za nadzor čišćenja, digitalizacije i bojanja rezova. Iz tog razloga obično surađuju s rediteljom crteža kako bi bili sigurni da je izgled reza u redu.

Reditelj snimanja

Reditelj snimanja nadgleda sinhronizaciju i zvučne efekte

Pročitaj više
Komentar/a